Wat moet je allemaal weten over cilindersloten?

Cilindersloten zijn vandaag de dag erg populair. Er zijn nog maar weinig huizen waar er geen gebruik wordt gemaakt van deze vorm van sloten en dit is niet voor niks. Je hebt door de jaren heen bovendien steeds meer nieuwe varianten van de sloten gekregen. Het hebben van een goed slot in je deur is van een groot belang en het is dan ook handig om te weten waar je op moet letten. Daar kun je in dit artikel wat meer over te weten komen.

 

Wat voor verschillende soorten cilindersloten zijn er allemaal?

Wanneer het gaat over sloten kun je een opdeling maken in drie verschillende groepen. Je hebt een insteek-, oplegslot en een cilinderslot met meerpuntssluitingen. Deze verschillende sloten zijn echter ook nog verder onder te verdelen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor anti kerntrek cilinders of voor een knopcilinder. Een cilinderslot verschilt onder andere in de manier waarop deze open gaat en ook hoe de deur dicht gaat is niet bij elk slot hetzelfde. Zo is het bijvoorbeeld bij een dichtval slot niet nodig om de deur op slot te doen wanneer je deze achter je dicht laten vallen. Dit terwijl je bij een cilinder met zowel een nacht- als een dagslot op beide momenten een sleutel hebt om de deur open te maken. Wel is het zo dat als je de sleutel twee keer naar rechts draait het slot een stuk sterker en veiliger zal zijn. Welk slot het beste bij je deur past is deels afhankelijk van de deur. Ook is het verstandig om te kijken naar de buurt waarin je woont. Als jij in een buurt woont waar veel criminaliteit is, is het handig om niet op het slot te bezuinigen.

 

Hoe bepaal je de kwaliteit van een slot?

Voor de meeste mensen geldt dat ze niet zoveel verstand hebben van hoe sloten werken. Vandaar dat het lastig is om zelf te bepalen of een slot van een hoge kwaliteit is of juist niet. Daarom zijn er keurmerken die voor jou bepalen of een slot van een hoge kwaliteit is. Je kunt de kwaliteit van een slot herkennen op basis van een log met sterren. Hoe meer sterren het slot heeft, des te beter het slot is. Wel is het zo dat er een maximum aantal sterren van drie is. Op zoek gaan naar een slot met 5 sterren heeft dus geen zin.