Kies de juiste type led spot voor in huis

Voor het verlichten van je huis zijn er eindeloze mogelijkheden, afhankelijk van wat je zoekt. Zo heb je normale led lampjes met E14- en E27-fitting. Deze zijn ook beschikbaar in decoratieve ontwerpen. Met dit soort verlichting is het vaak dat het een algemeen deel van de ruimte rondom de lamp wordt verlicht. Als je op zoek bent naar meer gerichte verlichting of sfeervolle accentverlichting, dan kun je het beste voor een led spot gaan. Met led spots zet je delen van je woning of accessoires in je woning letterlijk en figuurlijk in de spotlight, wat zorgt voor een sfeervolle ambiance. Hieronder worden de verschillende soorten led spots benoemd en toegelicht.

De verschillende soorten led spots

Er zijn veel verschillende spots. Hieronder lees je de verschillen tussen de bekendste spots:

 • GU10 led spots: GU10 spots zijn een van de populairste en meest gebruikte led spots. Een GU10 spot heeft twee pinnen met een afstand van 10 mm tussen de pinnen. Dit soort led spots worden vaak gebruikt in netspanningssystemen (230V).

 • GU4 (MR11) led spots: de GU4 led spot, ook wel bekend als de MR11 spot, is de kleinere versie van de GU5.3 led spot. De pinnen hebben een afstand van 4 mm en deze led spot werkt op laagspanning (12V).

 • G9 led capsules: de G9 lampjes zijn kleine spotjes in de vorm van een capsule, vandaar de naam G9 led capsule. Dit soort spots hebben twee lusvormige pinnen en worden vaak gebruikt voor 230V toepassingen.

 • G53 (AR111) led spots: G53 led spots hebben twee brede pinnen met een afstand van 53 mm van elkaar. Deze capsules worden gebruikt op laagspanning (12V).

 • GX53 led spots: dit zijn spots met twee pinnen die in de fitting worden gedraaid. Ze worden vaak gebruikt voor plafondconstructies of in kastjes. Ze hebben een bajonetfitting, wat betekent dat u de fitting eerst in een armatuur steekt en vervolgens vastdraait.

 • G4 led capsules: G4 led capsules, spots in de vorm van capsules, hebben twee zeer dunne pinnen met een afstand van 4 mm tussen de pinnen. Deze capsules worden gebruikt op 12V laagspanning.

 • GY6.35 led capsules: deze capsules hebben pinnen met een afstand van 6,35 mm van elkaar. Deze pinnen passen eenvoudig in een fitting. Ze worden voornamelijk gebruikt op laagspanning (12V).

 • PAR led spots: dit zijn spots met reflectoren met de standaard E27-fitting. Ideaal als je gebruik wilt maken van spots maar alleen armaturen hebt waar een E27-lamp in kan.

 • GU5.3 (MR16) led spots: samen met de GU10 led spots, zijn ook deze spots een van de populairste en meest gebruikte types. GU5.3 led staat ook wel bekend onder de naam MR16 en heeft twee pinnen met een afstand van 5,3 mm tussen de twee pinnen. Daarnaast worden ze gebruikt op laagspanning 12V, waardoor een trafo of driver nodig is. 

Er zijn veel verschillende soorten led spots. Belangrijk is dat je de juiste koopt die in de armatuur past. Je kunt hiervoor eenvoudig de millimeters opmeten van de fittingen waarin de pinnen in moeten. Dan weet je direct wat voor led spot er in kan.

Geschikte toepassingen led spots

Veel led spots zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Raadpleeg onderstaande tabel voor een duidelijk overzicht voor waar de led spots gebruikt kunnen worden.

Led spots

Toepassingen

GU10 led spot

Inbouwspots, plafondlampen, wandlampen

GU4 / MR11 led spot

Mini-inbouwspots, vitrines, kasten

G9 led capsule

Decoratieve lampen, tafellampen, plafondlampen

G53 / AR111 led spot

Inbouwspots, commerciële verlichting, winkels

GX53 led spot

Plafondlampen, onderkastverlichting 

G4 led capsule

Decoratieve verlichting, vitrines

GY6.35 led capsule

Vitrines, kasten, badkamers, armaturen waar ruimte beperkt is

PAR led spot

Verlichten van displays, winkels, podiumverlichting, huizen en kantoren

GU5.3 / MR16 led spot

Inbouwspots, vaak in keukens en badkamers

Met bovenstaande tabel kun je duidelijk zien waar de led spots op het moment vaak worden gebruikt. Dit varieert van particuliere naar commerciële omgevingen. Led spots kunnen gebruikt worden voor veel verschillende toepassingen. Ze zorgen vaak voor sfeervolle, maar ook gerichte en duidelijke verlichting.

Dit zijn de voordelen van led spots

Wanneer je over wilt stappen naar led spots, is het ook handig om te weten welke voordelen je daar precies bij meekrijgt. Een aantal van deze voordelen zijn:

 • Dimbaarheid: veel led spots zijn dimbaar. Zo kun je eenvoudig de lichtsterkte aanpassen naar de gelegenheid en je behoefte. Gedimd licht verbruikt overigens ook minder energie, waardoor je geld bespaart.

 • Gerichte verlichting: met led spots heb je een betere controle over de lichtrichting. Dit maakt ze ideaal als bijvoorbeeld accentverlichting.

 • Hoge kleurechtheid: led spots hebben vaak een hoge CRI (Coloring Rendering Index). Dit betekent dat ze kleuren in een ruimte nauwkeurig en natuurlijk weergeven. Dit is erg belangrijk in toepassingen zoals winkels, galerijen of met kunst in huis.

 • Subtiel ontwerp: led spots zijn compact, klein en onopvallend, waardoor je ze eenvoudig in een ruimte kunt plaatsen, zonder dat ze opvallen of vloeken in een ruimte.

Led spots bieden een hoop voordelen en zijn ideaal om te gebruiken voor specifieke toepassingen zoals accent- en taakverlichting. Je kunt ze goed gebruiken voor zowel in huis als op commerciële plekken, zoals winkels.

Voor specifieke, gerichte, sfeervolle en energiezuinige verlichting kun je dus het best led spots kopen. Voor verschillende soorten led spots, kun je terecht bij de led verlichting expert: 123led.nl.