Wat komt er bij een opzetzwembad kijken?
Of je nu de hele zomer thuis bent of niet, een opzetzwembad is ideaal voor de warme dagen. Verkoeling zoeken is altijd lastig als er weer een hittegolf in Nederland is. We gaan vaker onder de douche, maar échte verkoeling geeft het niet. Daarom kun je beter het zwembad in plonsen, maar telkens op weg naar het zwembad is ook niet ideaal. Kies daarom ervoor om een zwembad in de tuin op te zetten. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken?
Een opzetzwembad of een opblaaszwembad?
De meeste mensen kiezen voor een eenvoudig opblaaszwembad als de kinderen even willen spelen of je zelf een beetje verkoeling zoekt. Maar vaak gaan de opblaaszwembaden snel kapot, zijn ze klein maar wel makkelijk in onderhoud. Een opblaaszwembad vergt meer tijd om hem op te zetten en geduld om hem te vullen, maar hij staat wel steviger, gaat minder snel kapot en je kunt er écht in afkoelen omdat er meer in gaat dan een bodempje water.
Wat is een opzetzwembad?
Door middel van het plaatsen van een metalen frame, een filtersysteem en het plaatsen van zwembadzeil maak je een opzetzwembad. Dit is anders dan een opblaaszwembad, want die vul je met lucht en dan wordt hij opgeblazen. Doordat je een zwembad opzet met een metalen frame kost het meer technisch inzicht en geduld. Het nadeel is dat doordat het opzetten veel tijd kost je ook niet eenvoudig het water vervangt, maar je je bezig moet houden met het zogenaamde ‘onderhoud’. Dit doe je door er een filterpomp op aan te sluiten, maar ook te werken met bijvoorbeeld chloortabletten.
Het onderhoud is nodig omdat het water niet tussentijds volledig ververst wordt, maar er wel huidschilfers, zand, algen, haren en ook bacteriën in het water terecht komen. Het filteren van de bacteriën doe je door het water te desinfecteren met chloortabletten zodat je huid infecties en ontstekingen voorkomt. Het verwijderen van zand, haren en huidschilfers kun je doen door middel van een filterpomp-systeem.
Hoe onderhoud je het zwembad zelf?
Naast dat je een tuin zwembad moet desinfecteren en het water moet filteren, heeft het opzetzwembad zelf ook onderhoud nodig. Zo is het aan te raden een zwembadstofzuiger te gebruiken om bijvoorbeeld viezigheid op de bodem zoals zand te verwijderen. Ook een schepnetjes kan prettig werken voor het verwijderen van insecten die niet door de filter worden meegenomen in het filteren van het water. Door de stofzuiger te gebruiken kun je ook van de zijkanten en de bodem algen makkelijker verwijderen en ontzie je het filter een beetje.
Eigenlijk moet je dagelijks het water testen voor chloor, het zwembad schoon maken en één keer per week vul je het bad bij en poets je het zwembad linnen schoon tegen algenaanslag. Een opzetzwembad is dus praktischer op meerdere gebieden, maar er komt ook meer bij kijken dan bij een gewoon opblaasbaar zwembad. Het is maar net of de voordelen voor jou opwegen tegen de tijd die je bezig bent met het onderhoud en het opzetten van het zwembad.