Wat is het verschil tussen een waardebepaling en taxatie?

Wil je de actuele waarde van een woning weten? Dan kun je een waardebepaling of een taxatie laten uitvoeren. Maar wat is het verschil? Wij leggen het uit in deze blog. 

Waardebepaling

Een waardebepaling is een vrijblijvend advies over de actuele verkoopwaarde van een woning. Een waardebepaling is geen volledig taxatierapport, maar wel erg waardevol. Het geeft je inzicht in de marktwaarde en de eventuele verkoopstrategie. Omdat een makelaar veel kennis en ervaring in huis heeft, kun je rekenen op een betrouwbare waardebepaling. De waarde is geen specifieke vaste prijs, maar je hebt wel een richtlijn. Factoren die bij de waardebepaling een belangrijke rol spelen zijn onder andere de locatie, woonoppervlakte, staat van de woning en de prijzen van huizen in de omgeving.  

Taxatie

Bij een taxatie gaat het wel om een specifieke prijs. Tijdens een taxatie wordt de marktwaarde vastgesteld. Zo weet je voor welke prijs je jouw woning te koop kunt zetten, maar ook of dat huis wat je op het oog hebt jouw bod ‘waard’ is. Een erkend taxateur stelt dan een uitgebreid taxatierapport op waarin verschillende onderdelen aan bod komen. Bijvoorbeeld type woning, de ligging en grootte, kadastrale gegevens en de bouwkundige kwaliteit. Ook kom je er in een taxatierapport achter wat de WOZ-waarde is en of er sprake is van bodemverontreiniging. 

Verschillen

De belangrijkste verschillen zijn dat een waardebepaling vaak gratis is en een taxatie niet. Daarnaast is een waardebepaling vrijblijvend terwijl een taxatierapport officieel en bindend is. Wat ook belangrijk om te weten is, is dat er aan een waardebepaling geen specifieke eisen gesteld worden. Dit in tegenstelling tot een taxatie waarbij eisen zijn gesteld en deze ook worden gecontroleerd door een validatie instituut. Dat geeft de koper of verkoper dus meer zekerheid. Je weet bij een taxatie ook zeker dat je te maken hebt met een onafhankelijk en gecertificeerd taxateur terwijl waardebepalingen mogen worden uitgevoerd door alle makelaars. Tot slot kun je met een taxatierapport een hypotheek aanvragen, verhogen of oversluiten. Die mogelijkheid heb je met een waardebepaling niet. 

Waardebepaling of taxatie laten uitvoeren? 

Wil je een waardebepaling of taxatie in Hattem of omgeving laten uitvoeren? Dan kun je terecht bij geregistreerd taxateur Nicolet Hoorn. Zij is aangesloten bij het Nederlands Register van Taxateurs. Hiermee kun je ook in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Taxateur Nicolet Hoorn is lokaal bekend en de taxatie gebeurt volgens de laatste normen. Je bent dus verzekerd van een uitstekend taxatierapport voor je woning voor een scherpe prijs.