Warmtepompen worden over de hele wereld gebruikt en zijn de laatste jaren een hot item! Wat maakt ze zo populair? De vele voordelen. Om je daar een goed beeld van te geven, zetten we alvast de belangrijkste drie voordelen van een warmtepomp op een rij.
Besparing op energie en geld
Een warmtepomp werkt volgens het omgekeerde principe van een ijskast of airco: warme lucht wordt van buiten opgenomen, verplaatst en afgegeven aan de ruimte binnen. In vergelijking met andere verwarmingsapparaten, gebruikt de warmtepomp dus geen elektriciteit om warmte op te wekken. Het verbruik is daardoor veel minder, waardoor je bespaart op energie en geld. Sluit je je warmtepomp aan op zonnepanelen, dan is de stroomrekening nog minder. Het verschil merk je vooral wanneer je je rekeningen op jaarbasis bekijkt.
Milieuvriendelijker
In tegenstelling met gasverwarming, die fossiele brandstoffen verbruikt, heeft de warmtepomp slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig. Hierdoor is de warmtepomp automatische veel milieuvriendelijker dan traditionele verwarming op aardgas; de uitstoot van CO
2 is namelijk veel minder. Warmtepompen worden daarom geplaatst in de groep van groene energie.
Warmte en koeling
Heel wat warmtepompen hebben een tweedelige functie. Dankzij de manier waarop ze werken, kan een warmtepomp ook in de zomer gebruikt worden, maar dan om warmte uit je woning te halen. De warmtepomp is dus tegelijkertijd een airco, Klein nadeel is wel dat effect van koeling door een warmtepomp iets minder is dan verwarming, maar je bespaart wel op aanschaf en energiekosten van een airconditioning!
Tot slot
De warmtepomp is dus een zeer voordelig apparaat. Je bespaart op energiekosten, helpt mee het milieu schoon te houden en geniet er ook tijdens de zomer van, zonder een dure airco te hoeven aanschaffen.