Veelgemaakte fouten bij de aanschaf van een waterontharder

Wanneer je in een gebied woont met veel hard water weet je wat voor gevolgen dit kan hebben op zowel je huis als je gezondheid. Hoogstwaarschijnlijk moet je de badkamer een stuk vaker schoonmaken om de aanslag op je douchekop en kranen te laten verwijderen. Ook aanslag in je theekopjes is geen onbekend fenomeen voor jou. Daarnaast zal je ook aanlopen tegen huishoudelijke apparaten die sneller defect gaan en minder presteren.Toch is er een oplossing voor al deze problemen en dat is de aanschaf van een waterontharder. In deze blog informeren je wat meer over veelgemaakte fouten bij de aanschaf van een waterontharder zodat jij deze fouten niet meer maakt. 

Volledig kalkvrij water

Volledig kalkvrij water klinkt erg aantrekkelijk en dit is ook zeker mogelijk met een waterontharder. Toch is het niet verstandig om dit te doen, mensen hebben namelijk een dagelijkse hoeveelheid kalk nodig. Met een elektronische waterontharder is het mogelijk het apparaat zo in te stellen dat er nog wat kalk in het water blijft, dit is bij een zogeheten Duitse Hardheid van 2, dan is er nog steeds sprake van erg zacht water maar krijg je wel nog voldoende kalk binnen. Vaak vindt verkalking plaats bij een Duitse Hardheid van 3 dus dat probleem voorkom je dan alsnog. 

Niet het juiste formaat ontharder aanschaffen

Er bestaan verschillende modellen waterontharders op de markt, deze hebben allemaal verschillende capaciteiten en dat is niet voor niets. Een gezin wat bestaat uit vijf personen heeft meer zacht water nodig dan een alleenstaande. Voordat je een apparaat aanschaft is het dus goed om te kijken naar jouw waterverbruik om dit vervolgens te koppelen aan de geschikte waterontharder. Wanneer je een te kleine waterontharder koopt loop je het risico dat het minder water verzacht dan dat jij nodig hebt op dagelijkse basis. Daarentegen loop je bij een te grote waterontharder het risico dat je teveel extra kosten gaat maken. De waterontharder verbruikt dan namelijk meer zout en elektriciteit dan dat jij verbruikt. Wanneer je jezelf goed laat informeren kan je je waterontharder zo afstellen dat hij zo efficiënt mogelijk werkt. 

Prijs boven kwaliteit verkiezen

Een elektronische waterontharder is in aanschaf relatief duurder dan andere waterontharders, toch is dat niet voor niets. Doordat ze met elektriciteit werken en vele opties en instellingen bieden ligt de prijs wat hoger dan een mechanische waterontharder. Een mechanische waterontharder is een stuk eenvoudiger en werkt op basis van de druk die aanwezig is in de leidingen. Toch kan een elektronische waterontharder op den duur goedkoper uitpakken dan een mechanische waterontharder. Dit doordat een elektronische waterontharder gaat ontharden wanneer er vraag naar is, hierdoor werkt het apparaat erg efficiënt. Ook verbruiken ze daardoor minder zout, hierdoor kan het op lange termijn goedkoper zijn. Zeker in het geval van een groot huishouden is dit een belangrijk aspect om rekening mee te houden.  

Watertest overslaan

Voor de aanschaf van een waterontharder kan je jouw water op hardheid testen, deze testen zijn eenvoudig te kopen en kosten vaak niet meer dan €10. Wanneer je de precieze waterhardheid van jouw postcode weet is het eenvoudiger om te bepalen in hoeverre een waterontharder interessant is voor jou. Een simpel testje kan je dus al helpen bij het beslissen over de beste waterontharder.