De grootste gevaren voor je tuintje

Het hebben van je eigen tuintje is een van de leukste dingen die je krijgt bij het volwassen worden. Het klinkt misschien een beetje lullig, maar het is toch echt zo. Werken in je tuin kan zo relaxed werken, en het geeft ook een geweldig gevoel van zelf voldoening. Jij bent tenslotte degene die al dit groen de grond uit heeft gewerkt met een hoop werk en aandacht. Een soort huisdier, maar dan in plantvorm. En buiten dat, een tuin hebben is ook gewoon ontzettend mooi. Je kan elke ochtend lekker naar buiten stappen en gewoon even van je tuintje genieten. Natuurlijk een heerlijke manier om je dag te beginnen. Maar als je niet goed oppast zal je al snel merken dat je tuintje opeens er een beetje kaal bij begint te staan. En dat komt door een van de vele gevaren die de planten hebben. Gelukkig is er tegenwoordig genoeg wat je hier aan kan doen!

Pas op voor de engerlingen

Engerlingen zijn ondergronds levende larven van een grote hoeveelheid soorten kevers. De reden dat ze gevaarlijk zijn voor je planten is omdat ze zich tegoed doen aan de ondergrondse delen van je planten. Dit zullen over het algemeen dus de wortels van een plant zijn, maar ook groente die onder de grond leven kunnen ze opeten. Dat is natuurlijk absoluut niet wat je wilt, want zonder wortels gaat een plant dood, en als je groentes verbouwd, wil je die liever ook wel zelf op eten. De engerlingen zijn vooral actief in de periode tussen juni en september, en ze kunnen bijzonder grote schade aanrichten waardoor je tuintje af zal sterven. Nou is het lastige aan Engerlingen, dat ze onder de grond leven, en zo dus lastig aan te pakken zijn. Gelukkig kun je gebruik maken van een natuurlijke vijand, de aaltjes! Deze zijn aan te schaffen in verschillende winkels, en zullen binnen de kortste keren korte metten maken met de engerlingen.

Ook spint kan eng zijn

Spint is onder de plaaginsecten een van de bekendste soorten, en ze doen ontzettend veel schade aan verschillende soorten gewassen. Ze kunnen zich in een warme omgeving flink snel vermenigvuldigen, wat betekent dat je in de warme maanden al heel snel een gigantische plaag in je tuin hebt rondhangen. De spint voedt zich met plantensappen, wat zoals je waarschijnlijk al wel kan raden, niet erg goed is voor je plant. Maar ook hier zijn oplossingen voor in de vorm van een natuurlijke vijand. De roofmijt jaagt op de Spint, maar is niet bijster effectief buiten een kas om. Toch kan je voor Spint bestrijden nog verschillende soorten andere opties aanschaffen, die al een groot verschil zullen uitmaken. En zo zal je al snel zien dat je tuin er beter dan ooit bijstaat!