Mantelzorgwoning zonder vergunning hoe werkt dat?

Mantelzorgwoning vergunningvrij bouwen

Mogelijkheden van vergunningsvrij een mantelzorgwoning bouwen

Overweegt u in uw tuin van een mantelzorgwoning voor uw ouders te bouwen? Maar vreest u de vergunningen en rompslomp die dit met zich meebrengt? Dan hebben we goed nieuws voor u: een mantelzorgwoning vergunningsvrij plaatsen is mogelijk. Daarom vertellen wij u in dit blog alles wat u moet weten over een mantelzorg vergunningsvrij plaatsen.

Regels voor mantelzorgwoning

Voor het plaatsen of kopen van een mantelzorgwoning zijn een aantal regels opgesteld. Die zijn te vergelijken met de regels voor de bouw van een garage of tuinhuis. De zorgwoning regelgeving verschilt per locatie. Is de locatie binnen of buiten de bebouwde kom? Beide opties vereisen andere regels en plichten. Ook moet u rekening houden met de zorg die de toekomstige bewoner behoeft. En ook heeft u een zorgindicatie nodig voor het kopen en plaatsen van een mantelzorgwoning.

Eisen voor vergunningvrij mantelzorgwoning bouwen

Voor het vergunningsvrij bouwen van een mantelzorgwoning zijn een aantal wettelijke voorwaarden opgesteld. Wij hebben de belangrijkste eisen hieronder gerangschikt.
  • U mag een mantelzorgwoning alleen plaatsen op het terrein van een bestaande woning
  • De mantelzorgwoning mag maximaal 100 m2 groot zijn
  • Voor een verplaatsbare mantelzorgwoning gelden buiten de bebouwde kom geen extra randvoorwaarden
  • Weet dat gemeente kan vragen naar een verklaring van de huisarts, wijkverpleegkundige of ander deskundig persoon/instantie als ze twijfelen over de mantelzorgrelatie
  • Als de mantelzorgwoning minder dan 4 meter van de hoofdwoning staat, mag de zorgwoning niet hoger dan 5 meter zijn en/of niet hoger dan de hoofdwoning
  • Plaatst u de mantelzorgwoning op meer dan 4 meter van de hoofdwoning en is de zorgwoning hoger dan 3 meter met een schuin dak> Dan mag de dakvoet niet hoger zijn dan 3 meter!
  • Meer weten?

    Heeft u vragen over een mantelzorgwoning vergunningvrij bouwen? Dan is er altijd wel een organisatie bij u in de buurt die u verder kan informeren. Meer woninginformatie leest u hier op onze site.