Je huis verkopen; wat komt daar allemaal bij kijken?

Het is zover, je hebt besloten dat het tijd is voor iets nieuws en wilt je huidige huis gaan verkopen. Dit is een behoorlijke klus waar een aantal nodige stappen bij komen kijken. Het verkooptraject is een traject dat je zeker niet moet onderschatten. Het bestaat grofweg uit drie onderdelen; de voorbereiding, verkoopfase en de uiteindelijke overdracht. In dit artikel geven we je wat handige informatie over het verkopen van je huis.

Op zoek naar een makelaar 

De allereerste stap, tenzij je van plan bent de gehele verkoop in je eentje te regelen, is het vinden van een geschikte makelaar. Zelf je huis verkopen lijkt immers vaak een stuk minder succesvol te verlopen. Een verkoopmakelaar verlicht het grootste deel van alle taken van het traject aanzienlijk. Op deze manier ervaar jij er een stuk minder stress en zorgen om. De makelaar helpt je onder andere bij het bepalen van een vraagprijs, het ontwikkelen van promotiemateriaal en het adverteren van de woning. Met behulp van de verkoopmakelaars van Vosters Onroerend Goed verkoop je je huis gesmeerd en op de juiste manier. 

Bezichtigen en onderhandelen 

Tijdens de verkoopfase komen potentiële kopers langs bij jou huis dat je te koop hebt gezet, om deze te bezichtigen. Vaak worden de bezichtigingen verzorgd door je makelaar, zodat hij of zij de potentiële kopers enthousiast kan maken over het huis en je er zelf niet veel tijd aan kwijt bent. Zo plan je samen met je makelaar vaak ook een ‘open huis’. Dit houdt in dat iedereen die interesse heeft je woning binnen kan wandelen, zonder daar een afspraak voor te hoeven maken. Hierdoor wordt er nog meer interesse omtrent de woning opgewekt. Wanneer er serieuze kopers uit de bezichtigingen volgen kan je gaan onderhandelen. Ook dit wordt vaak door de makelaar gedaan. Wanneer er akkoord wordt gegaan is het tijd om een afspraak te maken bij de notaris. 

Bij de notaris langs 

De notaris verzorgt de uiteindelijke officiële eigendomsoverdracht. Hierna is het aan jou zelf om de verhuizing te regelen, je verzekeringen op te zeggen en op de dag dat je het huis overdraagt de meterstanden te noteren. Dat was het dan, je hebt je huis verkocht!