Is het opstellen van een bouwkundig rapport noodzakelijk?

Het kopen van een huis is spannend, is avontuurlijk en is ook vrij prijzig. Je hebt namelijk niet alleen met de kosten voor de woning te maken, maar ook met aanverwante kosten. Hierbij kun je denken aan de kosten voor de makelaar, voor de notaris én voor de bouwkundige keuring.

Maar, is zo’n bouwkundige keuring nou per sé verplicht? Nee, dat is het niet. In sommige gevallen is een dergelijke keurig wel verplicht, maar in veel gevallen is dit een vrije keuze. Eigenlijk is het advies wel om altijd een bouwkundig rapport op te laten stellen.

Duidelijk inzicht

Een bouwkundig rapport levert je een schat aan informatie op. Je krijgt veel informatie over de staat van het huis, over achterstallig onderhoud en over andere opmerkelijke zaken. Aan de hand van deze informatie kun je vervolgens voor jezelf de knoop door hakken: ga je het huis alsnog kopen of zie je van de koop af?

In een bouwkundig rapport vind je ook het te verwachten onderhoud terug. Oftewel; het bedrag dat je mogelijk/waarschijnlijk in de toekomst aan onderhoud uit moet gaan geven. In een ideale wereld is dit bedrag zo laag mogelijk, maar dat heb je uiteraard niet in eigen hand. Met dank aan een bouwkundig rapport krijg je hier in ieder geval inzicht in.

Kost niet de hoofdprijs

Wil je een bouwkundig rapport op laten stellen? Dan is het goed om te weten dat je hier absoluut níet de hoofdprijs voor hoeft te betalen. Een bedrag van 275 tot 425 euro wordt als ‘normaal’ beschouwd voor een bouwkundig rapport. 

Voor dit bedrag krijg je dus wel onwijs veel informatie aangeleverd. Informatie waarmee je uiteindelijk de juiste keuze kunt maken. Bijzonder belangrijk, aangezien het kopen van een huis toch de grootste investering in jouw leven is.