Heb je al gehoord van Valchromat?

Valchromat is nog niet zo heel bekend, maar het is een prachtig materiaal voor de professionele meubelmaker of architect om mee te werken. Valchromat is namelijk door en door gekleurd MDF. Gemaakt met een speciale procedure: de houtvezels worden eerst gekleurd en daarna aan elkaar geplakt en geperst met een speciale hars. Het gevolg is dat de Valchromat door en door gekleurd is. Dit maakt het een interessant materiaal voor veel meubelmakers en ontwerpers. Je kunt er immers in frezen zonder een onderliggende kleur tegen te komen.

Waar kun je Valchromat voor gebruiken?

Ik denk dan direct aan kastdeuren en keukenkastjes. Je kunt iedere vorm die je wilt in het Valchromat frezen en zo een mooie afwerking krijgen. Met afgeronde hoeken of juist een werkje in het midden. De kastdeuren hoeven dan niet ook nog eens geschilderd te worden. Houd er wel rekening mee dat het materiaal niet is behandeld. Je zult het dus nog wel in de lak of de olie moeten zetten om het materiaal te beschermen. Zeker in de keuken is dat geen overbodige luxe. Je kunt kastdeurtjes maken in meer dan 20 kleuren. Ieder kastje een andere kleur? Dat kan. Wel iets om rekening mee te houden: wanneer je twee panelen van dezelfde kleur bestelt, kan het zijn dat ze onderling toch iets afwijken in kleur. Dit komt door het procede waarmee de kleur in het hout wordt aangebracht.

Ontwerp een kinderkamer met dit materiaal

De mooie kleuren zullen veel kinderen aanspreken. Mag je een nieuwe kinderkamer ontwerpen? Denk er dan eens over na om dit materiaal te gaan gebruiken. Je hoeft dan niet meer te schilderen. Een laagje vernis, was of olie is voldoende om het materiaal mooi te houden. Maak een kleurige kinderkamer met een blauw bureau, een groene boekenkast en een oranje kledingkast. Het kan allemaal met dit materiaal!

Meubels ontwerpen is helemaal hip

Sinds de corona-ellende is begonnen zijn veel mensen met een nieuwe hobby gestart. Veel mensen ontwerpen tegenwoordig hun eigen meubels. Of ze knappen meubels op die ze in de kringloopwinkel gekocht hebben. Toch blijft er altijd de vraag naar professionele meubelmakers, naar vakmensen. Zij hebben toegang tot de nieuwste materialen en zijn op de hoogte van de beste technieken om te ontwerpen en om uit te voeren. Dat iemand handig is, maakt diegene nog geen professionele meubelmaker. Je moet als meubelmaker wel continu blijven vernieuwen. Dit materiaal, Valchromat, kan je daarmee helpen. Je weet vast zelf nog meer toepassingen te noemen dan die ik genoemd heb!