Groendaken

Groendaken zijn tegenwoordig helemaal in. Je ziet vaak dat mensen een groendak nemen omdat ze het mooi vinden of omdat ze de natuur een steuntje in de rug willen geven. Ook zien mensen steeds vaker de financiële voordelen van een groendak in. Ja je hoort het goed, met een groendak kun je zelfs geld verdienen/besparen. Een voorbeeld is dat een groendak zorgt voor natuurlijke bescherming en isolatie. Hierdoor gaat je dak wel twee tot drie keer langer mee. Door de natuurlijke isolatie hoef je de verwarming minder hoog te zetten, dat is nu ideaal met deze hoge gasprijzen. Wil je nu een groendak maar weet je niet welke soorten er zijn en wat je moet nemen? In dit artikel duiken we dieper in op de verschillen tussen een extensief groendak en een intensief groendak.

Extensief groendak

Wat is een extensief groendak precies? Een extensief groendak zie je vaak terug in woonwijken. Een extensief groendak kun je perfect plaatsen op huizen, garages etc. Het voordeel van een extensief groendak is dat het nauwelijks onderhoud nodig heeft. Zo’n soort groendak heeft namelijk maar een beplatingslaag van 15 cm. Dit houdt in dat de plantjes niet hoger groeien dan 15cm. Als je bijvoorbeeld een sedumdak neemt is dit meestal maar zo’n 5cm hoog.

Intensief groendak

Nu hoor ik je al denken, wat is een intensief groendak dan? Een intensief groendak zie je meestal terug op grote bedrijfsgebouwen. Dit is omdat een intensief groendak veel groter is. Het is als het waren een soort park of plantsoen maar dan op een dak. Er staan bomen, struiken en grote planten op. Dit is natuurlijk erg zwaar en kan wel tot 700 kilo per vierkante meter wegen, daarom zie je dit vaak terug op grotere gebouwen. Een normaal huis zou onder dit gewicht bezwijken.