Graszoden voor in de tuin

Kippers

Graszoden, ook wel grasmatten genoemd, zijn opgerolde stroken gras. Ze bestaan uit een laag aarde, een laag gras en een laag wortels. De matten zijn erg dun en opgerold om deze makkelijk te kunnen vervoeren. Ze worden gebruikt om een mooi strak gazon te creeën. Grasmatten kunnen zelf aan worden gelegd door simpelweg de rollen uit te rollen. De grasmatten worden rechtstreeks vanaf de teler getransporteerd, zodat ze erg vers worden geleverd.   

Voordelen grasmatten 

Een alternatief voor het leggen van grasmatten is het zaaien van graszaadjes. Het zelf zaaien van gras is goedkoper dan het leggen van graszoden. Grasmatten hebben echter veel voordelen. Zo kunnen grasmatten na 2 weken al worden gebruikt. Op gezaaid gras mag je enkele maanden niet lopen en er geen gebruik van maken. Ook kan je na het aanleggen van grasmatten al meteen genieten van uitzicht op een mooi gazon. Wanneer je gras zaait moeten de zaadjes eerst ontkiemen, wat al een tijdje duurt, vervolgens kan het gras gaan groeien. Het zal dus wel even duren totdat je kan genieten van een mooi groen gazon. Daarnaast ontstaan er wanneer je gras zaait al snel kale plekken in het gras door bijvoorbeeld regen die de zaadjes wegspoelt. Grasmatten hebben een erg grote dichtheid en je bent ervan verzekerd dat er geen kale plekken in zitten. 

Verschillende soorten graszoden

Wanneer je graszoden gaat kopen heb je de keuze uit verschillende soorten grasmatten. Deze verschillende soorten zijn speciaal samengesteld voor verschillende situaties en omstandigheden. Zo heb je de Premium graszoden. Deze soort graszode is voor de professional. Het is een donkergroene dichte zode van erg hoge kwaliteit. Ook kan dit gras erg goed tegen ongedierte en ziektes en langdurige droogte. Daarnaast is er het Fijn Speelgazon. Het Fijn speelgazon is onderhoudsvriendelijk en, wat de naam al zegt, erg geschikt voor kinderen om op te spelen. De samenstelling van grassoorten is zorgvuldig uitgekozen en maakt het een erg sterk gras. Perfect om op te spelen en te picknicken. Ook is er het Schaduwgras. Dit gras is speciaal ontwikkeld voor een tuin met veel schaduwrijke plekken. Het Schaduwgras kan ook prima in de zon groeien.

Grasmatten aanleggen 

Graszoden zijn zelf gemakkelijk aan te leggen. De voorbereiding van de ondergrond is hierbij erg belangrijk. Als eerste moet de grond waarop de grasmatten worden geplaatst volledig onkruid- en afvalvrij zijn. De ondergrond moet vervolgens los worden gemaakt, hierdoor kunnen de grasmatten makkelijker wortelen. Wanneer de grond is omgespit, moet de grond weer iets verdichten. Ga hiervoor met je voeten dicht tegen elkaar staan en loop over de hele oppervlakte heen met kleine stapjes. Het is van belang dat de ondergrond egaal is voordat je de grasmatten uitrolt om kuilen te voorkomen. Het beste is om de grasmatten te leggen in de lente en niet in droge zomers of als er vorst aan de grond is. Na het leggen van de grasmatten moeten de matten gesproeid worden. Erg belangrijk is dat de matten op de dag van het leveren nog worden gelegd. Dit is omdat grasmatten bederfbare producten zijn. 

Heb je interesse in het kopen van graszoden? Neem dan eens een kijkje op de site van Graszoden-Online.