De wereld achter kunst

Kunst kennen we allemaal, maar weet u ook iets over kunstveilingen? Kunstveilingen zijn een manier om Moderne kunst kopen en te verhandelen voor geld. Over het algemeen wordt gezegd dat het minimumbod meestal zo’n 10000 euro is en het hoogste bod voor een schilderij op de veiling van Christie’s in november 2008 was 62,5 miljoen euro.

Dure kunst is heel gewoon

Het hele gebeuren begon in de middeleeuwen, toen iedereen zich op de kunstmarkt kon begeven. Tegenwoordig kan je ook Origineel afscheidgeschenk collega online kopen, veel makkelijker. Rond het jaar 1100 hadden de Venetiaanen een verkoper die twee schilderijen had en zelf bronzen kunst kopen wou. Het ene was van de kroning van Petrus en het andere had een kruisiging. Hij kon voor geen van beide een koper vinden. Dus besloot hij er een te verkopen voor 4000 euro om de paus te helpen betalen voor een ander schilderij. Iemand bood 6000 euro voor de kruisiging. Dat bracht hem op het idee om 30000 euro voor het schilderij te bieden en uiteindelijk zou hij een markt voor schilderijen hebben. Hiermee overbood hij de competitie in erg ruime zin.

Daarna konden schilderijen ook afzonderlijk worden gekocht en verkocht, en was er ook een markt voor vroege tekeningen en gravures. Veilingmeesters gingen naar veilinghuizen in Europa of naar andere landen in Europa. Kunstkopers gingen naar het veilinghuis en boden op een kunstwerk. Sommige schilderijen hadden slechts een korte markt, terwijl andere een veel langere markt hadden, zoals je vaak in Amerika ziet.

Kunst zelf of in opdracht?

Soms hadden veilingen kunstenaars als opdrachtgever. De kunstenaar kreeg een percentage voor elk schilderij dat hij verkocht, de koper kon luxe relatiegeschenken kopen van zijn geld. Dat lijkt niet juist. Verdienen de kunstenaars dan niet meer dan wanneer ze de schilderijen zelf zouden verkopen?

Nou, op een keer gebeurde dit. Er was een schilder die een schilderij voor 1500 euro wilde verkopen om de huur te helpen betalen. Maar een van zijn collega-kunstenaars bood er 9000 euro op, dus gaf de schilder het aan hem. Binnen een paar maanden kon de schilder dat schilderij voor 10000 euro verkopen. Het leek natuurlijk niet eerlijk dat de kunstenaar slechts het minimumbedrag voor het schilderij had betaald, terwijl de koper het hele bedrag kreeg.