De voordelen en beperkingen van een eiken vloer

Eiken Vloer

De eiken vloer wordt al honderden jaren toegepast in allerlei woningen. Eikenhout is duurzaam, prachtig en goed verkrijgbaar in Europa. Veel eikenbomen groeien immers op dit werelddeel. Eiken vloeren hebben veel voordelen, maar er zijn ook kanttekeningen bij de aanschaf van een houten vloer. 

Eiken Vloer

De voordelen van een eiken vloer

Eikenhout is dus een uniek soort hout waar je een chique uitstraling mee kunt creëren in je woonkamer. Verder is eikenhout een gunstige keuze voor iedereen die de volgende punten belangrijk vindt:

  • duurzaamheid
  • luxe
  • warmte in huis

Warmte in huis

Eikenhout is een materiaal waarmee je vloer goed warm blijft. Het materiaal kan in tegenstelling tot wat veel mensen denken ook warmte geleiden. Sommige eikenhouten vloeren zijn daarom ideaal voor vloerverwarming. Let op want dit geldt niet voor elk type hout, gezien de samenstelling wel precies goed moet zijn. Vraag dit altijd na bij de leverancier om zeker te zijn van je aankoop. 

Duurzaamheid

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan een vloer van hout ook duurzaam zijn. Natuurlijk moet er een boom voor gekapt worden, maar de manier waarop dat gebeurt kan duurzaam. Zo zijn er eiken vloeren met een speciaal keurmerk. Dat geeft aan dat de bossen waar het eikenhout vandaan komt duurzaam onderhouden worden en dat de vloeren duurzaam geproduceerd zijn. Bovendien kan een eiken vloer bij goed onderhoud tientallen jaren meegaan. Een nieuwe vloer heb je dan voorlopig niet nodig. Daarmee is het tevens een duurzame keuze. 

Onderhoud

Hoewel eiken vloeren dus veel voordelen hebben, niet in de laatste plaats dat het materiaal zo chique en stijlvol is, brengt het ook beperkingen met zich mee. Zo staat eikenhout erom bekend dat het veel onderhoud vraagt. Daarmee bedoelen we niet alleen regelmatig stofzuigen of vegen. Ook moet je tenminste eens in de paar jaar de vloer in olie of wax zetten.