De meerwaarde van hypotheekadvies

Successful job interview concept. Man with beard in sunglasses smiling, bosses, coworkers, colleagues on background. Man happy hired for work in office. Coffee break with colleagues in office.

De meerwaarde van hypotheekadvies

Zelf een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies. Het kan, maar is het ook verstandig? En weegt het financiële voordeel wel op tegen het gemis van een onafhankelijk hypotheekadvies? In dit artikel lees je alles over de meerwaarde van hypotheekadvies en de risico’s van zelf een hypotheek afsluiten.

Wel of geen execution only hypotheek?

Zelf je hypotheek afsluiten kan eenvoudig online met een zogenaamde ‘execution only’ hypotheek. Hiervoor moet je wel een vragenlijst invullen om te controleren of je financieel wel voldoende onderlegd bent. Slaag je voor de test, dan mag je als je ook aan de overige voorwaarden voldoet een hypotheek afsluiten zonder hypotheekadvies. Of dit verstandig is, is een tweede. Onafhankelijk hypotheekadvies kan namelijk zeker een meerwaarde hebben.

Meerwaarde van een hypotheekadvies

Waarom betalen voor hypotheekadvies als het zonder kan? Een goede vraag, want zo bespaar je bij een bank al snel 1.500 tot 2.500 euro en bij een onafhankelijke hypotheekverstrekker 2.500 tot 4.000 euro. Dat is snel verdiend toch? Hoewel dat zeker waar is, kan het onafhankelijke advies voor een hypotheekadviseur zeer waardevol zijn. Omdat een hypotheek vaak een lange looptijd heeft kunnen veel mensen niet goed inschatten hoe hun leven er over een x aantal jaar uitziet en welke risico’s ze lopen. Zo is het opvoeden van een kind bijvoorbeeld niet gratis en kan het financieel gezien erg krap worden. Misschien gaat één van jullie wel part-time werken en valt een deel van jullie inkomen weg? Of is het jullie grote wens om te gaan reizen? Een ander soort hypotheek of een goedkoper huis kopen, kan dan veel ellende voorkomen. Met het onafhankelijke hypotheekadvies van een hypotheekadviseur neem je een weloverwogen besluit.

Wel of geen hypotheekadvies?

De maximale hypotheek berekenen doe je eenvoudig online en kan je een paar duizend euro voordeel opleveren. Maar wie financieel niet goed onderlegd is, is waarschijnlijk beter af met een goed hypotheekadvies. Het relatief kleine voordeel van een execution only hypotheek is het risico van een verkeerde beslissing niet waard bij een grote financiële verplichting als een hypotheek. Moet je oude huis nog verkocht worden? Lees dan ook: Je huis verkopen; wat komt daar allemaal bij kijken?.