Wat zijn de beste houten vlonders?

Je wilt een nieuwe houten vlonder in je tuin. Natuurlijk hartstikke leuk, maar wat voor soort houten vlonders moet je daarvoor gebruiken? Je moet natuurlijk rekening houden met wat voor je hout je wilt voor je vlonder. Daarom geef ik in dit artikel drie potentiële houten vlonders die ook de organisatie Wind Hout aanbiedt. 

Thermowood vlonderplanken

Thermowood planken zijn gemaakt van thermisch naaldhout of thermo essen. Thermowood planken zijn gemodificeerd door stoom en hitte waardoor het hout duurzaam en langer meegaat. De thermowood essen planken voor houten vlonders zijn van duurzaamheidsklasse 1 volgens de Europese norm EN 350-2.

Siberisch Lariks vlonderplanken

Het hout voor de Siberische lariks terrasplanken is afkomstig van duurzame bossen. Het wordt industrieel gedroogd en heeft een vochtgehalte van 18% De Siberische Lariks is een houtsoort waar geen verdere behandeling voor nodig is. Dit heeft te pakken met dat er in het hout veel hars zit. De terrasvlonders zijn mogelijk in de kleuren lichtgeel, goudkleurig, oranje of roodachtig. Een eventuele andere kleur is ook mogelijk, maar dan moet het hout eerst met olie behandeld worden. De Siberische Lariks houten vlonders valt onder duurzaamheidsklasse 3. 

Geïmpregneerde grenen vlonderplanken

Geïmpregneerde grenen planken is een goedkopere optie ter vergelijking met de andere houten vlonders. Het is fijn hout dat geschikt is voor mensen, kinderen en dieren. Het hout is beschikbaar in alleen de kleuren bruin of groen. De vlonderplanken heeft een duurzaamheidsklasse volgens de Europese norm EN 350-2

Kijk voor meer informatie of advies over houten vlonders op de website van Wind Hout.