Houtsnippers voor in de tuin: als decoratie, maar ook met een nuttig tintje

Een mooi uitziende tuin, dat is wat het doel van elke liefhebber wel is en zijn er gelukkig veel mogelijkheden die het allemaal wel mogelijk maken. Houtsnippers kunnen bijvoorbeeld een tuinpad een ware metamorfose laten ondergaan en geldt dat natuurlijk ook voor plantenbakken. Door het gebruik van de snippers te combineren met bijvoorbeeld cacaodoppen of boomschors, kan er voor meer variatie worden gezorgd. Strooi ook wat van de snippers rond het tuinmeubilair voor een apart ogend effect.

Ook de nuttige zijde zorgt voor een verschil

Houtsnippers zijn namelijk ideaal voor gebruik als bodembedekker. Zo een laag houtsnippers houdt de bodem lekker koel en vochtig. In de hete zomers hoeft er dus minder bewaterd te worden en is dat al een aardige besparing van je kostbare tijd. De wortels worden door de laag houtsnippers in de winter ook nog beschermd tegen de vorst. Onkruid dat steeds weer de kop opsteekt kan door een laag snippers op de bodem te leggen, ook tot het verleden behoren. Zorg er dan wel voor dat de laag minstens 10 cm dik is. Het is ook deze dikte die de juiste isolatie biedt tegen de invloeden van het weer. Eventueel kan de laagdikte altijd wel aangepast worden.

Eenvoudig te plaatsen en vraagt om minimaal onderhoudt

De droge snippers kunnen rechtstreeks op de bodem worden geplaatst of kan er eerst een worteldoek worden gelegd. Dit doek zorgt voor een extra barrière tegen het onkruid en is ook een aanrader bij de aanleg van tuinpaden met een toplaag van houtsnippers. Omdat er tussen de laag snippers veel lucht zit, is het ook ideaal als dempingsmateriaal voor speeltuinen. Houtsnippers beginnen na een poos natuurlijk af te breken en geldt het daarom ook als bodemverbeteraar. Aanvullen met verse snippers is gauw gedaan en kan er altijd snel een nieuwe voorraad worden aangeschaft.