De kenmerken van industriële meubels in huis

industriele kast

Dit artikel gaat over industriële meubels voor in je woning. Wat zijn de kenmerken van die stijl en hoe is die eigenlijk ontstaan?

Het ontstaan van de industriële interieurstijl

De industriële interieurstijl is feitelijk uit nood geboren. De wortels van de stijl bevinden zich in grote steden in de Verenigde Staten. Daar was een tekort aan woonruimte en tegelijkertijd een overschot aan bedrijfs- en schoolgebouwen. Dus ontstond het idee om die gebouwen te converteren in woonruimtes. Om die betaalbaar te houden, werd er weinig veranderd. Het resultaat was dat de woonruimtes nog veel kenmerken van een industrieel gebruik hadden. Zo werden allerlei zichtbare leidingen niet weggewerkt. De wanden werden vaak niet goed afgewerkt en de vloeren waren niet zoals in woonruimtes gebruikelijk was. Kortom de afwerking van een ruimte was grof en veelal incompleet. De bedrijven die waren verdwenen, namen niet altijd de moeite om alles mee te nemen. Dus kon men in de verlaten gebouwen onder meer oude lampen en meubilair aantreffen, zoals een industriele kast.

industriele kast

Kenmerken van de industriële stijl

Zoals in de vorige paragraaf is aangegeven, lieten vertrekkende bedrijven vaak lampen en meubels achter. Die waren niet zo fijn afgewerkt als gebruikelijk was voor een woonruimte. Voor meubilair werd metaal gebruikt en ook grof hout, alles met weinig versieringen. De meubels waren met name functioneel en sterk. In industriële ruimtes worden normaliter geen fleurige kleuren gebruikt. De overheersende kleuren zijn grijs, zwart, bruin, blauw, groen en wit.

Industriële meubels

Zoals eerder als voorbeeld is gegeven, kan een industriele kast in een bedrijfsgebouw zijn achtergebleven Maar ook lampen, tafels, banken en stoelen kan men er aantreffen. We noemden al de kenmerken van die interieurelementen. Het is echter onwaarschijnlijk dat bijvoorbeeld een bed in zo’n gebouw werd achtergebleven. Dus werd er om de interieurstijl consistent te houden, een bed gezocht dat aan de genoemde kenmerken voldeed. De industriële stijl werd zelfs heel trendy en dus gingen fabrikante ertoe over om van alles voor industrieel gestileerde interieurs te maken.