Balkonhek verplicht als het balkon hoger is dan 1 meter

Wanneer het vloerverschil bij een balkon hoger is dan 1 meter dan is een balkonhek van 1 meter hoogte verplicht. Ligt het balkon hoger dan 13 meter dan moet het hek minimaal 1,2 meter zijn. Dit zijn wettelijke eisen die zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Een hek op het balkon wordt toegepast om valgevaar te voorkomen. Ook wanneer deuren die open kunnen en ramen die tot de grond lopen op een hoogte van meer dan 1 meter zijn gelegen is het verplicht hier een hek of balustrade voor te plaatsen. Bij deuren wordt dan vaak een zogeheten Frans hekwerk geplaatst. Je kunt balkon hekwerken en balustrades in veel verschillende maten en soorten kopen. Wil je een speciaal hekwerk of is de maat afwijkend dan kun je het hek of de balustrade ook op maat laten maken.

Verschillende soorten balkon hekwerken

Een balkonhek of een balustrade is verkrijgbaar in verschillende soorten. De meest bekende balkon hekwerken zijn de spijl- en striphekken. Een spijl is in de meeste gevallen 15 mm dik en 30 mm breed. Strippen van een hekwerk zijn meestal 10 mm dik en 48 mm breed. Wanneer je een spijl- of strip hekwerk plaatst moet je er rekening mee houden dat de strippen of spijlen maximaal 110 mm uit elkaar geplaatst moeten zijn. Dat is de wettelijke maximale afstand om valgevaar te voorkomen. Natuurlijk mag de hartafstand tussen de spijlen of strippen wel kleiner zijn. Door een andere hartafstand te kiezen voor je eigen hek voorzie je jouw balkon van een uniek hekwerk. Je kunt standaard spijl- en striphekwerken geanodiseerd kopen in vele kleuren. Zoals gezegd kan het hekwerk ook geheel op maat gemaakt worden.

Een balkonhek op maat laten maken

Er is een veelzijdig balkonsysteem ontwikkeld waardoor elk hekwerk geheel naar wens kan worden gemaakt. Onder maatwerk wordt verstaan dat een hekwerk uit het standaard assortiment op maat wordt gemaakt voor je balkon. Het hekwerk wordt niet alleen op maat gemaakt ook de vullingen, de baluster types en de dekregels kun je geheel naar eigen wens aanpassen. Zo kun je kiezen voor een doorzichtige balustrade waar je alleen aan de onderkant glas laat inklemmen. Wil je wel een dekregel dan heb je de keuze uit meerdere soorten en breedtes. Zo stel je je eigen unieke hek samen. Alle balkonsystemen voldoen aan het Bouwbesluit en aan de Europese NEN-veiligheidsnormen. Alle onderdelen van het balkonhek worden in eigen werkplaats gemaakt en kunnen door vakmensen bij je thuis geplaatst worden. Dan weet je ook zeker dat het hekwerk geplaatst wordt op de juiste en veilige manier.

Glas-, lamellen of spijlen hekwerk

Je kunt kiezen uit meerdere soorten hekwerken. Kies je voor een glas hek dan heb je vanaf je balkon het meeste uitzicht. Het glas dat wordt gebruikt voor een hekwerk is veiligheidsglas met dubbele ruit en folie en is in verschillende diktes te verkrijgen. Bedenk wel dat je dan ook de meeste inkijk hebt op je balkon. Wil je wat meer privacy kies dan voor een balkonhek van spijlen. Heb je liever geen of bijna geen inkijk op je balkon dan kun je kiezen voor lamellen.

Kijk voor meer ideeen eens op de website https://renoparts.nl/!